Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Liseliler Bu Sefer Mahkemede Ter Döktü

Liseliler Bu Sefer Mahkemede Ter Döktü
İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından “Liselerarası Kurgusal Dava Yarışması” düzenlendi. Hukuk alanına ilgi duyan lise öğrencileri, kurulan sanal mahkemede “davalı” ve “davacı” olarak haklılık mücadelesi verdi.

Teması “Kişisel Verilerin Korunması” olarak belirlenen yarışma, İKÜ Şirinevler Yerleşkesi’ndeki Hukuk Fakültesi’nde gerçekleştirildi. Yarışma kapsamında kurulan sanal mahkemede okullarını temsil eden 11. ve 12. sınıftan yaklaşık 500 öğrenci, “davalı” ve “davacı” olarak haklılık mücadelesi verdi.

Hukuk fakültelerinde okumak isteyen gençlerin alana yatkınlıklarını ölçme imkanı bulduğu yarışmada, kişisel verilerin dijital ortamlarda sık sık paylaşılması sonucunda ortaya çıkabilecek tehlikelere dikkat çekildi. Ayrıca yarışmada, yasaya aykırı durumlarda karşılaşılabilecek olaylar ile hakların korunma yollarına dair konular ele alındı.

İki gün süren dava yarışmasının jüri üyeliğini, Yargıtay Üyesi Fehmi Tosun, İKÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Öztürk, İKÜ Adalet Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Durmuş Tezcan yaptı. Ayrıca yarışmada İKÜ Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Filiz Saygılar Kırıt ve Dr. Öğretim Üyesi Cüneyt Bellican da jüri üyeliği yaptılar.

Yarışma sonunda en yüksek puanı alan ilk üç takım ödül aldı. Birinci takıma 15 bin, ikinci takıma 10 bin, üçüncü takıma ise 5 bin lira ödül verildi.

Hukuk Alanında Dijital Dönem

Yargıtay Üyesi Fehmi Tosun yaptığı açıklamada, yarışmanın, lise öğrencilerinin dijital ortama uyum sağlamaları ve dijital ortamla ilgili suç tiplerinden yapılan yargılamaları görmeleri açısından düzenlendiğini söyledi. Tosun, yarışmanın öğrencilerin hukuk fakültelerini seçmeleri halinde hukukçu olarak dijital ortamın hukuka yansımalarını öğrenmeleri için iyi bir avantaj oluşturduğunu vurguladı.

Kendisinin de yarışmada jüri üyeliği ve başkanlık görevini üstlendiği yarışmada Tosun, “21. yüzyıl dijital çağ. Dijital çağın geldiği nokta belli. Hukukun içine oldukça işlediği gibi dijital ortama bağlı suç tipleri veya hukuki uyuşmazlıklar, gerek hukuk çerçevesinde gerek ceza alanında, gittikçe artarak devam etmekte. Bu nedenle, gençlerin bu konuda bilgilenmeleri ve şimdiden aşina olmalarında fayda var.” şelinde konuştu.

 

yorumunu bırak