Okula Gitme Korkusu yaşayan öğrenciler anne, baba ve kardeşlerinden ilk kez ayrı kalmaları ve tek çıkacakları serüvene hazırlıksız olmaları nedeniyle korkabilirler. Çocukları önemli deyimler bekler. Tanıdığı, bildiği, çevreden uzaklaşıp, ailesinden bağımsız olarak hareket etmeye başlar. Kendi kendini yönetmeyi öğrenmeye başlar. İlk defa kendi başına dış dünyaya adım atan çocuğun, diğer çocuklar ile hem de yetişkinlerle tanışması, hayatın önemli dönem noktasıdır. Yeni insanlar tanımaya ve sosyalleşmeye dair beceriler kullanmak yeni iletişim şekilleri öğrenmesini destekler.
Çocuklar için okula başlamak çok heyecanlı olsa da, aynı zamanda bulunacağı değişik ortamlar sebebiyle stres ve anksiyete (endişe, kaygı) yaratır. Bazı çocuklar okula gitme korkusu yaşıyor. Bu durum ilk günlerde normal kabul edilse de, uzun sürdüğü zaman bazı problemleri beraberinde getiriyor. Okula gitmek istememesinin sebebi; diğer öğrenciler ile yaşadığı sorun, öğretmeni ile yaşadığı iletişim sorunu ya da öğretmenini sevmemesi olabilir. Diğer öğrenciler ile yaşanan sorunlara alay, zorbalık ve dışlanma gibi durumlar örnektir. Böyle bir durumda öğretmen ve okul idaresi ile konuşup, öğrenci için bazı düzenlemeler yaparak, olumsuzlukları ortadan kaldırmak için çalışmalar gerçekleştirmek mantıklı bir yoldur. Okula gitmek istemeyen çocuklara asla şiddet ve baskı uygulanmamalıdır.
Kaygılı olan çocuklar evde kalmak isteyebilir. Annelerinin stresli ve üzgün olduklarını düşünüyorlarsa, evde yalnız bırakmak istemeyebilirler. Ayrıca ailelerinin okula gittiği zaman neler yaptığını, kardeşi varsa annesiyle daha fazla vakit geçirdiklerini bildiği için kıskanabilir. Böyle konular ile karşılaştığınızda çocuğunuzun ne düşündüğünü, ne önemsediğini, ne hissettiğini anlıyor ve önemsiyor olmanız , kendisini önemsendiğini fark etmesine yardımcı olur. Birlikte çözüm yolu bulmak üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
Okulun ilk günü karşılaşılan zorluklar; yeni çevre, büyük sınıflar, uzun ders saatleri, büyük okullar, ev ödevleri ve öğretmenin farklı öğretme tarzına bağlı olarak ortaya çıkar. Her çocuk farklı ihtiyaçlara ve özelliklerde olsa dahi yetişkinlerin yardımcı olduğu çocuklar okula uyum konusunda az sorun yaşıyor. İlkokul döneminde çocuklar, okulun ilk haftası ailesi tarafından gözlenmeye ve yakın ilgiye ihtiyaç duyar. Çocuklar okul döneminde birbiri ile uyum içinde olması önemli, okula uyum ise daha önemli. Bu nedenle çocuğunun ihtiyaçlarını fark etmeyen, düşüncelerini önemseyen, okul başarısının hangi doğrultuda ilerlediğini bilmeyen veliler, ilerleyen yıllarda akademik alanda daha fazla sorunla karşılaşır.
Okula başlangıç sürecini sağlıklı yaşanması için aşağıdaki önlemler dikkate almalı.
Çocuğun okula uyumu uzun sürüyorsa, sosyal iletişimini geliştirmek ve okul rutinine alıştırmak için aşağıdaki rutinler önem taşır.
Okula başlangıç, okula uyum
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.