Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

BAŞARIYA ULAŞTIRACAK DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

BAŞARIYA ULAŞTIRACAK DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

Ders çalışırken odaklanamama ve dikkat dağınıklığı çoğu öğrencinin yaşadığı ortak sorundur. Saatlerce ve sıklıkla tekrar ettikleri halde derslerde ya da sınavlarda iyi sonuç alamadıklarını söyleyen öğrencileri duyar gibiyiz. Peki nedir bu sorunun çözümü? Gelin en etkili ders çalışma teknikleri ile ilgili çözümlerimize birlikte göz atalım.

Bir Amacınız Olsun!

 

Yapacağınız her çalışmanın sonunda bir amacınız olsun! Eğer bir amacınız olmadan ders çalışmaya başlarsanız bir sonuca da ulaşamazsınız. Kendinize hedefler belirleyin, olmak istediğiniz yeri seçin. Çalışacağınız derslerin, gireceğiniz sınavların ileride kariyer hedeflerinize ulaşmak için bir basamak olduğunu unutmayın. Ne kadar çok başarılı olur ve yüksek notlar alırsanız master, doktora gibi üst seviyelere ulaşmanız da o kadar kolaylaşır. Kim master ve doktorasını yurt dışında yapmak ya da yurt dışındaki üniversitelerin burs imkanlarından yararlanarak okumak istemez ki! Hedefleriniz bu doğrultuda olursa amaca giden yolda ilerlemeniz daha kolay olur.

 

Plan ve Zaman Yönetimi Sizin Elinizde

 

Etkili ve doğru plan ve zaman yönetimi yaparak derslerinizde olan başarınızı arttırabilirsiniz. Kendinize haftalık olarak bir plan çıkartın. Gün içersinde ders çalışma saatleri belirleyin. Zamanınızın büyük bir çoğunluğunu okulda geçirdiğinizi de düşünürsek eğer, günde 4-5 saatten fazla ders çalışmanın sizi sıkacağını ve verimli olamayacağınızı bilmeniz gerekir. O halde planlamanıza derste ders dinleme alışkanlığı edinerek başlayabilirsiniz. Böylece evde çalışacağınız saatleri azaltabilir ve gereksiz yere ders tekrarı yaparak zamanınızı boşa harcamamış olursunuz.

 

Çalışacağınız dersleri, yapacağınız araştırmaları organize ederek ve başarılı olduğunuz konular için ayıracağınız vakti en aza indirerek eksik olduğunuz noktalar üzerine yoğunlaşın. Kendinize haftalık olarak çıkarttığınız plan içerisinden günlük hedefler belirleyerek zaman ayarlaması yapabilirsiniz.

 

  • 4-5 saatlik zaman dilimini 3 ya da 4 bölüme ayırarak,
  • 40-50 dakikada bir 5-10 dakikada olsa ara vermek ve başınızı kaldırıp etrafınıza bakınmak iyi gelebilir.

 

Unutmayın doğru plan ve zaman yönetimi yapmak başarıya gideceğiniz yolda sizin anahtarınız olacaktır!

 

Çalışma Alanlarınızı Düzenleyin

 

Verimli ders çalışma programı hazırladık, sıra geldi çalışacağımız ortamın nasıl olacağına! Esasında bu göreceli bir konudur. Yani bazıları dersi dinlerken bile ders çalışır gibi algılar ve eve geldiğinde ders tekrarı yapmadan direk olarak ödevlerine ve araştırmalarına yoğunlaşabilirler. Bazıları da vardır ki derse dikkatlerini veremezler ve haliyle evde konuların üzerinden tekrar, tekrar geçmek zorunda kalırlar. O halde evde çalışacağınız yeri ya da odanızı uygun şekilde hazırlamanız gerekir. Çalışacağınız ortam ne çok sıcak ne de çok soğuk, aynı zamanda havalandırması iyi olmalıdır. Saatlerce oturarak çalışacağınızı düşünürsek eğer, ortam ısısı en önemli konulardan biridir. Genelde çoğu insan ders çalışırken müzik açılmaması taraftarıdır ama bazıları da vardır ki çok gürültülü olmamak şartıyla klasik müzik dinlemeyi severler. Bu tarz konuların kişiye göre değiştiğini söylemekte fayda var. Düzenli bir ortamda, gözümüzün önünde dikkatimizi dağıtacak objeler ve resimlerden uzak, masada olmak şartıyla çalışmaya başlayabilirsiniz. Zaman zaman kütüphaneler gibi hem araştırmalarınıza hem de derslerinize yardımcı olacak kaynakların olduğu yerleri de tercih edebilirsiniz.

yorumunu bırak