Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkçe ile İlgili Açıklamalarına Destek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkçe ile İlgili Açıklamalarına Destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkçe ile İlgili Açıklamalarına Destek

Türk Dil ve Edebiyat Derneği Çorum Şube Başkanı Turhan Candan:
“Dilimizi kaybedersek milliyetimizi de kaybederiz”

ÇORUM – Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Şube Başkanı Turhan Candan, “Dilimizi kaybedersek, milliyetimizi de kaybederiz” dedi.
8. Uluslararası Türk Dili Kurultayı’nda Türkçe’nin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘a bir destek Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nden geldi. TDED Çorum Şube Başkanı Turhan Candan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kurultayda Türkçe ile ilgili yaptığı açıklamalarda bir yaraya parmak bastığını söyledi.

Türkçe’nin son dönemde yozlaştığına dikkat çeken Candan, bu yozlaşmanın en önemli hazinelerimizden birisi olan dilimizi elimizden aldığına dikkat çekti.
“Bizi temelde millet yapan 1. unsur Türkçedir, dildir” diyen Candan, “Dilimizi kaybedersek, milliyetimizi de kaybetme böyle bir önemli hazineden mahrum olmakla karşı karşıya kalırız. Tarihte birçok Türk topluluğu dillerini kaybettikleri için milliyetlerini de kaybetmişlerdir.

Bulgar Türkleri, Macar Türkleri birer örnektir. Onlar dillerini kaybettiklerini için asimile olarak milliyetlerini de kaybetmişlerdir. Bu topraklarda Türk olarak, millet olarak kalabilmemiz Türkçeyi kaybetmemize, Türk kültürünü kaybetmemize bağlıdır. O yüzden Cumhurbaşkanımızın açıklamalarını son derece önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye Dil Edebiyat Derneği olarak Türkçeye sahip çıkmak gibi bir misyonlarının olduğunu ve “F” klavye ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Candan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ifade ettikleri “F” klavye meselesinin önemli olduğunu dile getirdi.
Türkçe’nin yapısına en uygun klavyenin “F” klavye olduğunu ancak toplumda ‘Q’ klavyenin kullanımının daha çok yaygın olduğunu dile getiren Candan, ‘Q’ klavyenin Türkçe’de kullanılan harflerin sıralamasına uygun olmadığını aynı zamanda insanları sınırladığını kaydetti.
F klavye ile ilgili TDED Genel Başkanı Ekrem Erdem’in yaptığı çalışmalar olduğunu anlatan Candan, “2013 yılında başbakanlık genelgesiyle kamu kurumlarında F klavye zorunlu hale geldi ancak bugüne kadar yeterince uygulandığını zannetmiyorum.

Cumhurbaşkanımız bu konuyla ilgili yaptığı uyarının ardından kamu kurumlarımızın özellikli bu konuya dikkat edeceklerdir diye düşünüyorum. Bizim milli klavyemiz F klavyedir. Türk Dil Edebiyat Derneği olarak bizlerde bu hassasiyeti paylaşmış oluyoruz”

yorumunu bırak