Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

MEB’den Türkçe için iki önemli proje

MEB’den Türkçe için iki önemli proje

MEB’den Türkçe için iki önemli proje

MEB tarafından Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi için yürütülen iki proje vardır. Okul öncesinden lise 12’nci sınıfa kadar her sınıf düzeyinde söz varlığı gün yüzüne çıkartılacaktır.

Ana dilde dört temel becerinin farklı araçlarla ölçülmesi sağlanacak. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, projeler için Türkiye’den ve dünyadan alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen iki ayrı çalıştayda Türkçe’ye verdiği önemi anlattı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesi için iki önemli proje başlattı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin dört temel dil becerisi yeterliliklerinin tespit edilmesi gerekir. Türkçe söz varlığının tespitine yönelik bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar vardır.

Ve çok önem verdiğini belirtti. Selçuk, “Bu çalışmalar, Türkçeye Kutadgu Bilig’den beri nefes verenlerin ruhunu şad edecek” dedi. İngilizce Türkçe çeviri düzgün yapılması gerektiği vurgusu yapıldı.

Ekim ayında açıklanan Eğitim 2023 Vizyonu’nda Türkçe dil yeterlilikleri konusuna ayrı bir başlık açmıştır. Türkçe’nin korunması ve geliştirilmesini temel eğitimin omurgası olarak ele alan MEB’de. Ana dil eğitimi üzerine iki önemli proje yürütülüyor.

Bu projelerle okul öncesinden lise 12’nci sınıfa kadar her sınıf düzeyinde Türkçe’nin söz varlığı gün yüzüne çıkartılacak, ayrıca ana dilde dört temel becerinin farklı araçlarla ilk defa ölçülmesi sağlanacak.

İngilizce Türkçe çeviri Türkçe eğitimi ve öğretimi çalışmalarından bir tanesi Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen ‘Söz Varlığını Tespit ve Geliştirme’ projesi. Proje kapsamında, okul öncesinden 12’nci sınıfa kadar öğrencilerin sahip oldukları yazılı ve sözlü Türkçe varlıklarını tespit etmek üzere bir yaklaşım ortaya koymak amaçlanıyor. İngilizce Türkçe çeviri kapsamında, her sınıf kademesi için Türkçe söz varlığı listeleri oluşturulacak.

Böylece örgün eğitimdeki tüm öğrencilerin tüm sınıf düzeylerinde bilmeleri gereken kelimeler, bilimsel metotlarla tespit edilecek. İngilizce Türkçe çeviri Projeyle öğrencilerin ana dilleriyle kendilerini doğru ifade etmeleri ve iletişim yöntemlerini geliştirmeleri amaçlanıyor.

yorumunu bırak