Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Öğretmenlik Mesleği İlgi Çekmiyor mu?

Öğretmenlik Mesleği İlgi Çekmiyor mu?

Öğretmenlik Mesleği İlgi Çekmiyor mu?

90’lı yılların gözde mesleklerinden olan öğretmenlik, son yıllarda tercih edilen meslek sıralamasında alt sıralara doğru düşmeye başladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tercih sürecinde lisans puan barajını (180) geçmiş olmasına rağmen tercihte bulunmayan öğrencilerin tercih süreciyle ilgili görüş ve beklentilerinin belirlenmesine yönelik anket yapmıştı. YÖK’ün yaptığı tercih anketi, adayların meslek ve üniversite seçimi hakkında önemli sonuçlar ortaya koydu.

“İŞ BULMA İMKANI KISITLI”

Öğretmenlik Mesleği YÖK’ün araştırmasında ‘Öğretmenlik Bölümü Tercihleri’nin de detaylı incelendiğini belirten Origin Akademi Kurucusu Cüneyd Baştanoğlu. “Çalışma öğrencilerin öğretmenlik bölümünü neden tercih etmediklerini ortaya koyuyor. İlgili puan türlerinde adayların taban başarı sırası şartını (300 bin) sağladığı halde, öğretmenlik programlarını tercih etmeme nedenlerine etki eden en önemli faktör öğretmenlik alanının adayların ilgisini çekmemesi olarak karşımıza çıkıyor.

Adayların, öğretmenlik programlarını tercih etmeme nedenleri arasında ilk sırayı yüzde 48 ile ‘öğretmenlik alanının ilgimi çekmemesi’, ikinci sırayı yüzde 31 ile ‘bu alandan mezun olduktan sonra iş bulma imkanının kısıtlı olması. Üçüncü sırayı ise yüzde 8 ile ’öğrenim görmek istediğim üniversitenin öğretmenlik programına puanımın yetmemesi’ faktörü yer alıyor. Ankette, ‘Ailemin ve çevremin öğretmenlik öğrenimi görmemi istememesi’ faktörü de yüzde 4 ile sıralamada yer alıyor” dedi.

ROL MODEL ÖĞRETMEN

Öğretmenlik Mesleği, Öğrencilerin kendilerine rol model alabilecekleri bir öğretmen figürü ile karşılaşmamış olmalarının da mesleğe olan ilgilerini azalttığını belirten Baştanoğlu, şunları söyledi: “Çocukların ailelerinden sonra ilk tanıştıkları kişiler hep öğretmenleri olmuştur.

Küçücük yaşlarından itibaren tanıyıp rol model alabilecekleri en muhtemel kişiler onlar iken öğrencilerin öğretmen olmayı tercih etmemelerinin nedenlerini sorgulamak gerekir.

Öğrenciler; ortalama gelir düzeyinin çok az üzerinde aldıkları maaş ile mutlu olamayan, kendilerini geliştirmeye vakit bulamayan, müfredatta yapılan sürekli değişimlerle motivasyonları zedelenen bir öğretmen kitlesi ile karşı karşıyalar. Bu durumda öğretmenlik mesleğine yönelmeleri oldukça güç.”

yorumunu bırak