Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Anne Babalar Dikkat!

Anne Babalar Dikkat!

Sevgisizlik beyinde kalıcı hasarlara yol açabilir!

Ankara özel okulları içerisinde yer alan Bilişim Koleji Rehberlik Servisi çocuk gelişimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Buna göre, sevginin bebeklerdeki beyin gelişimine etkileriyle ilgili bir rapor hazırladı.

Beyin gelişimi bebekler dünyaya geldikten sonra devam eden eder. Yetkililer bu gelişim sırasında karşılaşılacak olumsuz durumların kalıcı ve geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabileceğini belirtti. Hazırlanan raporda çarpıcı ifadelere de yer verildi. “Hem bebeklik döneminde hem de çocukluk dönemi içerisinde sinir ve beyin sistemlerinin gelişimi önemli. Bu açısından çocuğa, sevgi ve ilgi gösterilmesi gerekir.

Özellikle bebeklik ya da çocukluk dönemlerinde yaşanan olumsuz durumlar çok önemlidir. Stres, çocuğun gelişim sürecinde olan sinir sistemini olumsuz yönde etkiler. Bağışıklık ve duygulanım sistemleri, yaşanan stres ve durumlardan etkilenerek çocukların fiziksel açıdan hastalanmalarına da neden olabilir.” dendi.

Beyin Gelişiminin Etken Maddesi Sevgi

Bebeklerin beyin fonksiyonlarının gelişimlerinin doğduktan sonra da devam eder. Bu nedenle anne ve bebek arasında kurulan bağ çok önemlidir. Hamilelik süreci ne kadar iyi geçse de doğumdan sonraki dönem de beyin gelişiminde etkiye sahiptir. Bunun için anne ve babanın ilgisinin, yaşanılan çevrenin ve kaliteli eğitim almanın beyni daha çok geliştirmektedir. Bununla birlikte bebekler kendilerine bakan kişilerden de etkilenir. Huzursuz, aksi ya da geçimsiz insanların kendileriyle ilgilenmesi bebekleri olumsuz etki altında bırakmakta.

İlgisiz ya da istismara uğrayan çocuklarda geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşabilir. Açıklanan raporda sevgi yetersizliği durumunda oluşabilecek bazı hasarlar hakkında da bilgi verildi.

  • Yeteri kadar sevgi hissetmeden büyüyen çocuklarda beyin sol yarım küresi tam anlamıyla gelişmez. Bu da depresyon riskinin artması anlamına gelir.
  • Canlılarda içgüdüsel davranışları, hayatta kalma ya da öfke gibi temel dürtüleri uyandıran limbik sistem üzerinde de olumsuz etkilere neden olur. Panik ve stres bozukluğu gibi sonuçlar yaşanabilir.
  • Limbik anormalliklerde, hafıza kaybı riskinin artmasıyla birlikte dissosiyatif bozukluklar beyinin küçük kalması durumunda karşılaşılan sorunlardandır.
  • Beyindeki iyi yarım küre arasındaki ilişkinin zarar görmesi sonucunda dikkat eksikliği, hiprektivite bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ankara özel okulları arasında yer alan Bilişim Koleji yetkililerinin hazırladığı raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

yorumunu bırak