Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, 27 Aralık 1919 tarihinde Ankara’ya gelerek milli mücadelenin temellerini attı. Kurtuluş Savaşı’yla birlikte TBMM’nin de kuruluşuna önderlik eden Mustafa Kemal Atatürk, pek çok yeniliği de hayata geçirdi. Bu sene 100. yılını dolduran Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, tüm Ankaralılar tarafından kutlanmakta.

Atatürk’ün Ankara’ya Gelişi

Atatürk'ün Ankara'ya gelişi 27 Aralık 1919 gününde saat 14:00'te Dikmen sırtlarından Ankara'ya gelmiştir. Ankara halkı tarafından coşkuyla karşılanmıştır.Osmanlı Devleti, Birinci Dünya Savaşı’ndan mağlup olarak ayrılmış ve ardından imzalanan Sevr Anlaşmasıyla birlikte, yurdun dört bir yanı işgale uğramaya başlamıştır. Antalya, Urfa, Maraş, Antep ve Adana derken Osmanlı Devleti’nin merkezi olan İstanbul da düşman kuvvetleri tarafından işgal edilmiştir.

Yunanlıların da 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’e girmesiyle 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk, Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlatan adımları atmıştır. Samsun halkının büyük bir coşku ve sevinçle karşıladığı Atatürk, 12 Haziran 1919 günü Amasya’ya geçerek; 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi adı altında alınan kararları yayınlamıştır.

Tüm bu gelişmeler sonrasında 23 Temmuz 1919 tarihinde gerçekleşen Erzurum Kongresi sonrasında Mustafa Kemal Atatürk, 4 Eylül 1919’da Sivas Kongresi’ni toplamıştır. Milli iradeye dayanan bir hükümetin kurulmasının ilk hedef olarak belirlendiği kongreler sonrasında, tüm şehirlere telgraflar gönderilerek halktan kendilerini temsil edecek kişileri seçmeleri istenmiştir.

Temsilcilerin toplanmaları için bir yer gerektiğinde Ankaralılar, Atatürk ve temsilcilerini Ankara’ya davet etmiştir. Ankara’nın gerek coğrafi konumu, gerek de cephelere olan eşit uzaklığı dolayısıyla; Kurtuluş Savaşı’nın en iyi şekilde Ankara’dan yönetileceğini düşünen Mustafa Kemal Atatürk, Ankara’ya gelmeye karar vermiştir. Atatürk, 27 Aralık 1919 gününde saat 14:00’te Dikmen sırtlarından Ankara’ya gelmiştir. Atatürk’ü ve yanında temsil heyetini büyük bir coşkuyla karşılayan Ankara halkı, bu karşılama sonucunda Ata’yı duygulandırmıştır.

Atatürk’ün Ankara’ya gelişi, Kurtuluş Savaşı’nın başlatılarak aynı azim ve kararlılıkla sürdürülmesinde, bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasında oldukça önem taşıyan bir olaydır. Milli mücadelenin de merkezi haline gelen Ankara, o günlerde başkentlik görevini de yapmaya başlamıştır.

yorumunu bırak