Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Uzaktan Yabancı Dil Eğitimi

Uzaktan Yabancı Dil Eğitimi

Uzaktan Yabancı Dil

Yabancı dil öğrenmenin çok kolay olmadığı gerçeğinden hareketle uzaktan yabancı dil öğrenmenin daha da zor olacağı düşünülebilir. Ancak, öncelikle yabancı dil öğrenmek, sanıldığı kadar zor olmasa da öğrenci açısından öğrenme hevesi, sebat, sistemli ve sürekli çalışmayı gerektiriyor. Bu durum yüz yüze ve uzaktan öğretim süreçleri için geçerli. İçinden geçtiğimiz zorlu günlerde uzaktan öğretimin olumlu ve olumsuz yanlarını öğrencilerimiz ve öğretim görevlilerimizle birlikte yakından gözlemleme fırsatı yakaladık.

Uzaktan Yabancı Dil Öğrenmek Zor

Yabancı dil öğrenmenin çok kolay olmadığı gerçeğinden hareketle uzaktan yabancı dil öğrenmenin daha da zor olacağı düşünülebilir.

Öncelikle, öğrencilerimizin tamamının uzaktan öğretim için gerekli olan bilgisayar ve internet erişimleri olamayabileceğini gözlemledik. Bilgisayarları olmayan öğrencilerimiz, kısmen cep telefonlarından erişim sağlamaya çalıştı. Ayrıca, bu durumu bir parça telafi edebilmek için özellikle sınav dönemlerinde üniversitemizin Açık öğretim Fakültesi bürolarını öğrencilerimizin yaşadıkları illerde kullanımlarına sunduk. Uzaktan öğretimin sağladığı ve farkında olduğumuz avantajlarını da daha yakından gözlemledik. Uzaktan öğretim, bir bakıma zaman ve mekan sınırlarını ortadan kaldırarak öğrencilere diledikleri zamanlarda ve diledikleri mekanlarda dil öğrenebilme esnekliği ve hazırlanan ders içeriklerine istedikleri kadar erişimlerini mümkün kılıyor. Hatta canlı dersler bile kayıt altına alınıyor ve dersin kaydını tekrar izleme fırsatını sunuyor.

Uzaktan Eğitim Hayatımızda

Yine de bilgisayar oyunlarının, sosyal medyanın ve genelde internetin bireyleri bilgi bombardımanına tuttuğu, bilginin çok hızla güncellendiği, dikkatlerimizin konudan konuya hızla değiştiği günümüzde kişilerin dikkati kolayca dağılabiliyor ve belli bir konuda odaklaşmakta zorluk yaşanabiliyor. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda öğrencilerimizin yaşayabilecekleri zorluklardan biri de bu dikkat dağıtıcı ortamda düzenli çalışabilmek olabilir.

Yabancı dil öğrenmenin çok kolay olmadığı gerçeğinden hareketle uzaktan yabancı dil öğrenmenin daha da zor olacağı düşünülebilir.

Bu nedenle, öğrencilerin dikkatlerini toparlayarak düzenli ve süreklilik gösteren çalışmaları için ders içeriklerinin yanı sıra dil öğrenmede gerekli olan kısa aralarla kısa sınavlar ve ödevleri düzenli çalışarak zamanında tamamlamaları önemli. Öğrencilerin, boş zamanlarında öğrendikleri dilde film izlemek, şarkı dinlemek ya da ilgilendikleri konuları okumak, ilgili yabancı dilde blog incelemek gibi etkinliklerden ve doğru telaffuz öğrenebilmeleri için sesli sözlüklerden yararlanabilecekleri görüşündeyim.

Çağımızda zorunlu olarak başladığımız ve hepimizi biraz daha olgunlaştırıp, geliştiren uzaktan öğretim sürecinin ardından hayatımızın normale döndüğü ve yüz yüze öğretim yapabileceğimiz günlere ulaştığımızda bile, uzaktan yabancı dil eğitim ve öğretim teknolojilerinin olanakları, bu kapsamda hazırlanmış ders içerikleri artık geriye dönülemeyecek bir şekilde hayatımıza girdi. Kolay ya da zor yanlarıyla birlikte uzaktan öğretimin bundan sonra yüz yüze öğretim süreçlerimizde de yer bulacağını ve hem biz eğitimciler hem de öğrencilerimiz için bir seçenek, destek ders içerikleri olarak eğitimimizin kalıcı bir bileşeni olacağını düşünüyorum.

EN BAŞARILI OKULLAR

yorumunu bırak