Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Test Yaşı 7’ye İndi

Test Yaşı 7’ye İndi

Lise ve üniversiteye girişte yapılan merkezi sınavlara hazırlık bazı öğrenciler için yıllar önce başlayabiliyor. Son zamanlarda bu hazırlığın başlangıcının ilkokul 1’inci sınıf kademesine kadar gittiği bazı örnekler var. Bazı eğitimciler merkezi sınavlarda uygulanan test sistemine alışmaları için çocuklara okuma yazma öğrenir öğrenmez bu konuda eğitim vermeye başlıyor.

Çocukların çok erken yaşta Test çözerek alıştırma yapmaya başlamaları velilerin sosyal medya üzerinden tepki göstermelerine neden oluyor. Uzmanlar çok erken yaşta başlatılan bu eğitimin çocuklara yarardan çok zararı olacağını belirtirken bazı eğitimciler de çok erken yaştaki test alıştırmalarını savunuyor.

DÜŞÜNME VE MUHAKEME BECERİSİNİ ENGELLİYOR
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Bayrak: “O yaşlarda test çözmeyi uygun bulmuyorum ama sınav ve eğitim sistemi teste uyarlı olduğu için görünce hatırlama, sorunca söyleme cinsinden bilgileri gerektiriyor. İster istemez veliler de öğretmenler de o sisteme uyum sağlıyor. Yoksa o yaş grubu için uygun değil. Test çözmeye İlkokul 4’üncü sınıftan itibaren yavaş yavaş başlanması gerekiyor. Test çözmek, erken yaşlardaki öğrencilerin düşünme ve muhakeme becerilerinin gelişmesini engelleyebilir. Test çözme alışkanlığının erken yaşlarda başlaması, doğru bir yaklaşım değil ama kaçınılmaz bir durum.”

HAYATA SİYAH BEYAZ BAKMAYA NEDEN OLUYOR
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Karadağ: “Test çözmenin bence bütün yaşlarda kaldırılması gerekiyor. Test çözdüğümüz zaman aslında biz sadece tek bir doğru cevaba gidiyoruz. Tek bir doğru cevap, hayata da küçük yaşlardan itibaren siyah-beyaz bakmaya neden olabiliyor. Bu durum küçük yaşlarda başladığında, çocuklarda gelecekte toplumsal problemler yaratabilir. Çocuk birey olduğu zaman tüm olaylara ya doğrudur ya da yanlıştır gözüyle bakabilir.”

ÖLÇME SİSTEMİ DOĞRU DEĞİL
“Neden ölçelim? Bireye özgü bir ölçüm yapmamız lazım, karşılaştırma değil. Bunu günlük hayatta da çok yapıyoruz. Örneğin ben Diyet yaparken kendimi arkadaşımla karşılaştırmıyorum. Hep kendi çabamı, kendi zayıflama düzeyimi ölçüyorum. Ona göre yiyeceklerimi ayarlıyorum. Ama biz eğitimde bunu yapmıyoruz. Hep birbirleriyle yarıştırma ve sıralama mantığıyla çocukları ölçmeye çalışıyoruz. Çocuğu geliştirmek için ölçme yapmamalıyız. Temel anlamda çocuğun yeni beceriler kazandığını ortaya koyabilecek yöntemler uygulayıp çocukları o doğrultuda yönlendirmeliyiz.”

İLERLEYEN DÖNEMDE OLUMSUZ SONUÇLARI OLUR
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selahattin Gelbal: “1’inci ve 2’nci sınıf düzeyindeki çocukları sınava sokmak ya da test çözdürmek gibi bir sistem haksızlık olur. Çocukların bu yaşta “yarışma” içerisine sokulmasının, ilerleyen eğitim dönemlerinde olumsuz sonuçları olur. Öğrencileri sıraya koymak, onları birinci ya da sonuncu yapmak doğru değil. Çünkü o sınavlarda bazıları başarılı olurken bazıları da sonuncu olacaktır. Bu yaştaki çocuklara bunu yapmamız doğru değil.”

TEMEL EĞİTİMDE DAVRANIŞ BECERİSİ KAZANDIRILMALI
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Prof. Dr. Hayati Akyol: “Temel eğitim, kişinin kendi karakterini oluşturmasına katkı sağlamaya yönelik olmalı. Oysa çoktan seçmeli testler bunu sağlamıyor. Çoktan seçmeli sorularla yetiştikleri için Üniversite dönemindeki öğrenciler in bile öğrenme konusunda zorlandıklarını gözlüyoruz.”

KAYNAK KİTAPLARINDA ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR VAR
1’inci sınıf öğretmeni, Sinan Aksözek: “Bazı öğretmen arkadaşlarım kendi aralarında da rekabete girmiş durumda. Öğretmenler hem kendilerini hem de öğrencilerini yarışın içine sokabiliyor. Çocukları testlerle meşgul eden öğretmen var mı, evet var.”

1’inci sınıf öğretmeni, Işık Işıkalp: “Biz 3’üncü sınıftaki çocukları sınav sistemine alıştırmak için test çözümlerine, deneme sınavlarına başlıyoruz. Ama 1’inci sınıflardaki kaynak kitaplarının çoğunda da çoktan seçmeli sorular bulunuyor. Biz derslerimizde kaynak kitapları kullanırken buna yer veriyoruz ama özellikle test çözme dersi yapmıyoruz şu an. Fakat bazı okullar, farklı sistemlerle ilerleyerek 1’inci, 2’nci sınıftan başlayarak çocukları teste ve süre kullanımına alıştırmaya başlıyor.”

1’inci sınıf öğretmeni, 2’inci sınıf Öğrenci velisi, Kübra Çiçek: “1’inci sınıflarda ben şu an ekstra test çözümü yaptırmasam da öğrencilerim BİLSEM sınavlarına girdi. İlk kez çoktan seçmeli soruları BİLSEM sınavında gördüler. Bunun dışında derslerimde kullandığım kaynaklarda soru bankaları da yer alıyor. Soru bankalarında çoktan seçmeli sorular da yer alıyor. Kendi kızım da 2’nci sınıfta okuyor ve yakın zamanda onun okuduğu okulda deneme sınavı yapıldı. Fakat bunun sonucunda kendi kızım da dahil olmak üzere, 2’nci sınıf düzeyindeki öğrencilerin deneme sınavlarında zorlandığını gördük. Sonuçlar karşısında öğrencilerin üzülmemesi için kızımın okuduğu okul deneme sınavlarından vazgeçti.”

EN BAŞARILI OKULLAR

yorumunu bırak