Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

YÖK’den 8 Aylık Denklik Raporu

YÖK’den 8 Aylık Denklik Raporu

YÖK’den 8 Aylık Denklik Raporu

Yurt dışından alınan diplomaların tanıma ve denklik işlemlerini yürüten Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yılın ilk sekiz ayında 7 bin 13 denklik başvurusunu karara bağladı. 2022 yılının ilk sekiz ayında verilen kararlardan 3 bin 291’i denklik, 3 bin 214’ü Seviye ve Yeterlilik Belirleme Sistemi (SYBS), 368’i ret, 140’ı da iade ile sonuçlandı.

yök den 8 aylık denklik raporu

EN ÇOK DENKLİK TÜRKİYE’DEN

YÖK tarafından yayınlanan rapora göre; denklik başvurularının uyruklara göre dağılımında en çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denklik verildi. Ardından Azerbaycan, İran, Suriye uyruklular tanıma ve denklik başvurusunda bulundu. Düzenlenen denklik belgeleri en çok tıp doktorluğu, mimarlık hukuk ve ilahiyat programlarında yoğunlaşıyor.

HUKUK ÇOK REDDEDİLDİ
Ret kararı verilen başvuruların ülkelere göre dağılımında ise 2020 yılında Suriye, 2021 yılında Azerbaycan ve 2022 yılında Makedonya ilk sırada yer alıyor. En çok hukuk ve mimarlık alanlarında red kararı verildi.

yök den 8 aylık denklik raporu

UZAKTAN EĞİTİM REDDEDİLİYOR

YÖK tarafından reddedilme nedenleri ise şöyle sıralanıyor: “Gelen denklik taleplerinin akademik derece olmaması, örgün eğitim olmayıp açık öğretim olması, eğitim süresince yurt dışında kalış süresinin yetersiz olması, eğitim düzeyi yetersiz olması, uzaktan eğitim olması, teyit bilgisinin olumsuz olması, YÖK tarafından tanınmayan eğitim kurumu olması, yönetmelik gereği öğreniminin en az yüzde 70’ini tanınan bir kurumdan alınmaması, yatay geçiş şartlarını sağlamadan geçiş yapılması gibi nedenlerle reddedilebiliyor.”

DENKLİK SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?
Denklik ön başvuruları e-Devlet veya YÖK resmi internet sitesinden online olarak gerçekleştiriliyor. Yapılan ön başvurunun ardından başvuru sahibinin kendisi veya resmî vekâletnameye sahip vekili tarafından hazırlanan başvuru evrakı, Tanıma ve Denklik Hizmetleri Daire Başkanlığına getiriliyor, evrak sistem üzerinden bire bir kontrol edilerek başvuru tamamlanıyor. Başvuru süreçleri e-Devlet üzerinden takip edilebiliyor.

Ön inceleme sürecinde diplomanın teyidi için Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla ilgili kurumlarla diploma teyit yazışması yapılıyor ve teyit bilgisinin gelmesi bekleniyor. Yurt dışında öğrenim gördüğü ülkede öğrenim süresince yurt dışındaki kalış süresi, Emniyet Genel Müdürlüğünden temin edilen veriler esas alınarak hesaplanıyor.

Ardından başvuru dosyası üzerinde münferiden usul ve esas yönünden inceleme yapılıyor. İnceleme aşamasında üniversitelerden akademik görüş isteniyor ayrıca Bilim Alanı Danışma Komisyonu incelemesini yapıyor. Alınan görüşler doğrultusunda Tanıma ve Denklik Komisyonunca nihai karar oluşturuluyor. Başvuru dosyası Yükseköğretim Yürütme Kurulunca karara bağlanıyor.

EN BAŞARILI OKULLAR

yorumunu bırak