Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? (2022 ÖSYM ALES/3 sınav tarihi)

ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? (2022 ÖSYM ALES/3 sınav tarihi)

ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? (2022 ÖSYM ALES/3 sınav tarihi)

ALES sınav giriş yerleri için geri sayım başladı. Bu yıl üçüncü kez yapılacak olan ALES/3 sınavı öncesinde, sınav giriş belgelerinin yayımlanması için gözler ÖSYM duyurusuna çevrildi. Peki, ALES sınav giriş yerleri ne zaman açıklanacak?

ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? (2022 ÖSYM ALES/3 sınav tarihi)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) için kısa bir zaman kala, sınava katılım sağlayacak olan yüksek lisans adayları ÖSYM tarafından ALES sınav giriş yerlerini merak ediyor. Peki, ALES ne zaman yapılacak? ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı?

ALES/3 SINAV GİRİŞ YERLERİ AÇIKLANDI MI?

ALES/3 sınavına kısa bir zaman kala, sınav giriş yerlerinin açıklanacağı tarih sorgulanıyor. ÖSYM tarafından yayımlanan sınav takvimi sonrasında ALES sınavının yapılacağı gün belli oldu.

Buna göre; ALES sınavı giriş yerlerinin sınavdan 10 gün önce yani 10 Kasım haftasında açıklanması bekleniyor.

ALES SINAV GİRİŞ YERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ALES/3 NE ZAMAN?

ÖSYM tarafından yayımlanan 2022 sınav takvimi sonrasında yılın son ALES sınavı için tarih belli oldu.
Buna göre; ALES/3 sınavı 20 Kasım 2022 tarihinde uygulanacak. Söz konusu sınavın sonuçları ise 9 Aralık 2022’de açıklanacak.

ALES sınav giriş yerleri açıklandı mı? (2022 ÖSYM ALES/3 sınav tarihi)

ALES NEDİR?

ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), ÖSYM tarafından düzenlenen ve çeşitli kurum ve kuruluşlara yapılacak başvurularda adayların yeterliliğini belirlemede kullanılan bir sınav türüdür. Bu kapsamda ALES puanı;

  • Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda,
  • Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte,
  • Yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde,
  • Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama programları kapsamında kullanılmaktadır.

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılmaktadır.

7 Eylül 2018 tarihinde yapılan bir düzenleme ile, ALES’in test ve soru sayıları azaltıldı, süresi kısaltıldı ve geçerlilik süresi 3 yıldan 5 yıla çıkarıldı.

ALES SINAVINA KİMLER GİREBİLİR?

ALES için ÖSYM tarafından yapılan açıklamada (kanun hükmünde kararnameye göre) sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, girilmesi zorunlu olan bir sınav olarak belirtilmiştir. Yüksek lisans programlarına yapılacak başvurular kapsamında sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilirler.

EN BAŞARILI OKULLAR

yorumunu bırak