Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Umut geliştirmenin üç yolu

Umut geliştirmenin üç yolu

Bu yazımızda sizlere öğrenciler ve veliler için bir o kadar da önemli olan bir konu üzerinde duracağız. Eminim ki bu durumla hayatınız boyunca mutlaka karşılaşmışsınızdır. Makalemizi dikkatli okuyarak bu önemli konunun hayatımızda neler değiştirdiğini farkedeceksiniz.

Umut nedir?

Umut, kişinin hedeflere ulaşma yeteneği hakkındadır. Daha fazla akademik başarı, yaratıcılık ve problem çözme becerilerinin yanı sıra daha az depresyon ve kaygıyla ilişkilendirilmiştir.

Umut iki bileşen gerektirir: yollar ve güven. Bir “yol”, öğrencinin yarattığı ve engeller ortaya çıktığında alternatif yollar içeren bir hedefe ulaşmak için bir yol haritasıdır. “güven”, öğrencinin hedefe ulaşabileceği inancı, motivasyonu ve güvenidir.

Umut geliştirmenin üç yolu

Umut araştırmacıları, öğrencilerin yolunu geliştirme yeteneklerini geliştirmek için harika bir yöntem oluştursa da  bir güven öğrencisi, inançları, öz-algıları ve motivasyonlarını içerdiği için kültür güven biraz daha zorlayıcıdır. En iyi ihtimalle karmaşık bir psikolojik mishmash, ama çoğu insan en azından bir takım güven duygusu geliştirir.

Anahtar, öğrencinin öz-yeterlik duygusunu ya da bir görevde başarılı olabileceğine olan inancını geliştirmektir. Dixson’a göre, öz-yeterlik bir görevin “can” aşamasıdır, oysa umut “istek” aşamasıdır. Başka bir deyişle, kişinin bir hedefe ulaşabileceğine inanmak, bunu yapma isteğini geliştirmek için hayati önem taşımaktadır .

1. İçinde neler olup bittiğine dikkat edin. Kendimiz hakkındaki inançlarımızı değiştirmek için, önce ne olduklarını bilmeliyiz. Ama bu, inançlarla ilgili dikenli bir şeydir – genellikle onların farkında değiliz ya da seçimlerimizi ve davranışlarımızı nasıl yönlendiriyorlar. Bu, farkındalık pratiğinin yardımcı olabileceği yerdir.

2. Kendinize karşı nazik olun ve anlatıcınızı değiştirin. Ancak, bazen de, farkındalık “farkındalık ile hareket etme” aşamasını geliştirmek zor olabilir. (Açıkçası, hayatın uçsuz bucaksız bir yolculuk olduğunu anladım. Hayatın bizi tekrar tekrar denemekten emin olamadığımız durumlarla tekrar tekrar bir arada sunmanın esrarsız bir yolu var.)

3. Öğrencilerle ilgili kendi anlatılarımızı kontrol edin. Başlangıçta bahsettiğim beşinci sınıf öğretmeni, öğrencinin kişisel ve akademik hayatı hakkındaki ifadesinin potansiyel etkisini bilseydi dehşete düşeceğini düşünmek isterim. Ne de olsa, eğitimciler ve öğrenciler arasındaki ilişki öğretmenin kalbi- ve araştırma, kısa ve uzun vadede muazzam etkiyi tekrar tekrar ve tekrar gösterir.

yorumunu bırak