Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

32 Yıldan Sonra Gümüşhane’ye Döndüler

32 Yıldan Sonra Gümüşhane’ye Döndüler

32 Yıldan Sonra Gümüşhane’ye Döndüler

Roma İmparatorluğu’dan kalma 132 tarihi eser 32 yıl arandan sonra Gümüşhane’ye tekrar getirildi.

Tarihi eserler, Roma İmparatorluğu’nun Anadolu‘daki 4 lejyonundan birisi ve doğudaki son lejyonu olan 15.Apollinaris’e ait kentten 32 yıl önce çıkarıldı. Satala Antik Kenti’nden çıkarılan 132 tarihi eser Gümüşhane’ye getirilerek vatandaşların ziyaretine açıldı.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyü sınırları içerisinde Roma’nın 15.Lejyonu yaklaşık 600 yıl hüküm sürdü. Bölgede 1986 yılında çıkarılan eserler o dönem müze olmadığı için Erzurum’a götürüldü. Buradaki Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserler yazışmaların ardından Gümüşhane’ye geri getirildi.

132 Eser Tekrar Gümüşhane’de

Gümüşhane Müzesi Müdürü Arkeolog Gamze Demir, Satala’dan 1986 yılında götürülen eserleri tekrardan topraklarına kavuşturmak için başlattıkları süreci tamamladıklarını belirtti. Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde bulunan 23 tane taş eser, 106 tane sikke ve çeşitli arkeolojik malzemelerle 132 eseri müzeden devraldıklarını söyledi.

“Eserler ilgi çekici”

Demir, getirilen eserlerin tamamının ilgi çekici olduğunu belirtirken lahitin çok göz doldurucu ve doyurucu bir eser olduğunu ifade etti.

Demir, “Çünkü Satala’nın mezar kültürü ile karşılaşıyoruz. Ölüleri gömmemiz her zaman bir geçiş sürecidir. Bu dünyadan öteki dünyaya. Bu serüven her kültürde farklılaşıyor. Belki de resmi olarak ilk defa Satala’nın gömü tarzını, lahit tarzını öğrenmiş oluyoruz. Mezar taşları çok ilgi çekici. Bilimsel olarak kanıtlanmış Satala’ya ait olduğu. Bunlar da çok ilgi çekici. İmparatorluk bordürü var mezar taşlarında. Roma döneminin en büyük yansıtışı diyebiliriz” diye konuştu.

yorumunu bırak