Lütfen Bekleyiniz..

Lütfen Bekleyiniz..

Başarılı Okulların Tek Adresi

Uzaktan Eğitim Kanalları İçin Şok Uyarı!

Uzaktan Eğitim Kanalları İçin Şok Uyarı!

Kişisel Veriler Koruma Kurumu, Zoom ve benzeri video konferans sistemleriyle yapılan uzaktan eğitim uygulamalarında dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Koronavirüs salgını nedeniyle okulların uzaktan eğitim sistemine geçmesiyle birlikte, Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından konuyla ilgili açıklama geldi. Çalışma ve eğitim faaliyetlerinin dışında, sohbet odalarına yapılan giriş ve video konferans uygulamalarında kişisel verilerin işlenmesinin göz ardı edildiği belirtildi. Kuruma, Zoom ve Hangout benzeri uygulamalarla derslere katılan öğrencilerin ad, soyadları gibi kişisel verilerinin ve ses, görüntü benzeri biyometrik veriler işlenmesinin görüldüğüne dikkat çekti.

Zoom, Hangout ve Skype Benzeri Video Görüşme Uygulamaları Ne Kadar Güvenli?

Koronavirüs sebebiyle pek çok kişinin evinden çalışmaya geçmesi ve eğitim sisteminin uzaktan işlemeye başlamasıyla birlikte, video konferans özelliğine sahip uygulamalar da ön plana çıkmaya başladı. Salgınla beraber kullanım oranı hızla artmaya başlayan Zoom, Hangout ve Skype benzeri uygulamaları birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.

Zoom uygulamasında, geçmişte “Zoom Bombardımanları” olarak bilinen, video konferansları sabote etmek isteyen kullanıcıların müdahaleleri yaşanmıştı. Davetsiz misafirler toplantılara girerek şiddet içerikli görüntüler katılımcılarla paylaşılmıştı.

Siber güvenlik uzmanlarına göre, Zoom’un inişli ve çıkışlı bir geçmişe sahip olması, kullanıcıların gizliliği ve güvenliği konusunda yeterince ciddiye alınmadığını ortaya koymakta. Bununla birlikte Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından, uzaktan eğitim ve video konferans için kullanılan bu platformlar hakkında ‘kişisel veri’ uyarısında bulunuldu.

Kişisel Verileri Koruma Kurumu tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin ad ve soyadları gibi kişisel verilerinin ve ses ile görüntü benzeri bazı özel nitelikli kişisel verilerinin işlendiği belirtildi.

Veri merkezleri yurtdışında olan platformların kullanılması durumunda yurtdışına veri aktarımı söz konusu olacağından, Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 9 uncu maddesinde belirtilen şartlara uygun olmayan aktarımların kanunun ihlali anlamına gelebileceği hatırlatıldı.

Online Video Konferans Uygulamalarını Güvenli Şekilde Kullanma Yolları

– Online Video Konferans Yazılımlarının en son ve güncel sürümlerinin kullanmak.
– Video konferans bağlantı linklerini ya da toplantı kimliklerini sosyal medyada paylaşmamak.
– Kullanıcıların platformlara sosyal medya hesaplarını kullanarak giriş yapmamaları.
– Kullanıcıların kameralarını kapalı tutmaları ve kameralarını kullanmadıkları zamanlarda bant benzeri bir aparatla üzerini kapatmaları.
– Sadece yönetici kullanıcılarının zorunlu hallerde kameraları açma yetkilerinin olması.
– Ekran paylaşımlarını ve diğer izinleri yönetici kullanıcılarının bilgisayarları ile sınırlandırmaları.
– Kullanıcıların görüşme esnasında kişisel verileri kaydetmemeleri ve hiçbir platformda paylaşmamaları.

2Yorumlar


    1. meral

      Bence de katılıyorum. Biz Özel Bilişim Kolejine gidiyoruz ve hiç bir aksaklık yaşamadık. Uzaktan eğitim konusunda ne kadar profesyonel olduklarını göstermiş oldular.

yorumunu bırak